ارتش ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفته است نیروها و تجهیزات خود را از یک مرکز لجستیکی واقع در جنوب شرق لهستان خارج کند. این اقدام در حالی صورت میگیرد که هدف اصلی آمریکا، تسهیل و تسریع ارسال تسلیحات به کشور اوکراین عنوان شده است. به گفته یکی از مقامات ارشد دفاعی آمریکا، این تغییر آرایش میتواند منجر به صرفهجویی دهها میلیون دلاری برای این کشور شود.
به گزارش پایگاه خبری هیل، کریستوفر دوناهو، فرمانده بخش آفریقایی-اروپایی ارتش آمریکا، اعلام کرد که این جابهجایی بخشی از یک برنامه گستردهتر برای بهبود و بهینهسازی عملیات نظامی آمریکا در منطقه است و پس از ماهها ارزیابی و برنامهریزی دقیق با همکاری لهستان و سایر متحدان ناتو انجام میپذیرد. لازم به ذکر است که لهستان در حال حاضر میزبان دائمی حدود ۱۰ هزار نیروی آمریکایی است و این جابهجایی به معنای خروج کامل نیروهای آمریکایی از این کشور نیست، بلکه انتقال آنها به دیگر نقاط لهستان را شامل میشود.
نیروهای آمریکایی به صورت دائمی از سال ۲۰۲۲ و پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، در منطقه «یاسوینکا» در جنوب شرق لهستان مستقر شده بودند. این منطقه، اگرچه یک پایگاه نظامی دائمی لهستانی محسوب نمیشود، اما به دلیل نزدیکی به مرز اوکراین، به عنوان یک مرکز کلیدی برای انتقال تسلیحات و کمکهای نظامی به این کشور به شمار میرفت. ژانویه گذشته، وزیر دفاع لهستان اعلام کرد که ۹۵ درصد از کمکهای نظامی ارسالی به اوکراین از طریق همین منطقه انجام شده است.
با وجود خروج نیروهای آمریکایی از این مرکز لجستیکی، فرماندهی آفریقایی-اروپایی ارتش آمریکا تاکید کرده است که فعالیت مهم تسهیل فرآیند کمکهای نظامی به اوکراین از طریق یاسوینکا همچنان تحت رهبری لهستان و ناتو ادامه خواهد یافت.
در همین راستا، ماریوش بلاشچاک، وزیر دفاع لهستان، روز سهشنبه ضمن تایید این تغییرات، اعلام کرد که وظایف پیشین نیروهای آمریکایی در یاسوینکا اکنون به عهده دیگر متحدان ناتو گذاشته شده است. وی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) نوشت: «نیروهای آمریکایی همچنان در لهستان حضور خواهند داشت، اما در مکانهای دیگری مستقر میشوند. فعالیت در یاسوینکا اکنون توسط نیروهای نروژ، آلمان، انگلیس و لهستان انجام میشود.»
این اقدام در حالی صورت میگیرد که نگرانیهایی در مورد احتمال کاهش تعهدات آمریکا در قبال دفاع از ناتو و اروپا افزایش یافته است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، بارها تهدید کرده بود که از کشورهایی که سهم قابل توجهی در امور دفاعی ناتو ندارند، دفاع نخواهد کرد. همچنین، نگرانیهایی در مورد احتمال کاهش نقش رهبری واشنگتن در ناتو و خروج نیروهای آمریکایی از اروپا وجود دارد؛ موضوعی که با مخالفت برخی از قانونگذاران جمهوریخواه و فرماندهی نیروهای آمریکایی در اروپا روبرو شده است.
یکی از این قانونگذاران در جلسه کمیته سرویسهای مسلح مجلس نمایندگان که روز سهشنبه برگزار شد، اظهار داشت: «خروج نیروهای آمریکایی از اروپا در حال حاضر یک اشتباه بزرگ است. اکنون زمان بازدارندگی در برابر روسیه است و من معتقدم که خروج نیروها، نشانهای از ضعف تلقی خواهد شد.»