در خصوص واکسیناسیون HPV و برنامههای ملی ایران، دکتر رییسی توضیحاتی ارائه دادند. بیش از 140 کشور در حال حاضر از واکسن HPV استفاده میکنند و در منطقه مدیترانه شرقی، کشورهایی مانند لیبی، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده، این واکسیناسیون را به طور روتین برای گروههای هدف یا جمعیتهای پرخطر آغاز کردهاند.
ایشان در مورد روند پذیرش یک واکسن در برنامه ملی ایمنسازی ایران، گفتند که این فرایند مستلزم جمعآوری دادهها و بررسی توصیههای ملی و بینالمللی، و انجام مطالعاتی در مورد میزان شیوع بیماری، بار بیماری، هزینهها و اثربخشی واکسن است. اطلاعات جمعآوریشده در کمیته کشوری ایمنسازی مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تأیید، به معاونت بهداشتی و سپس وزیر بهداشت ارائه میشود. پس از تأیید نهایی وزیر بهداشت، مراحل بعدی برای ورود واکسن به برنامه ملی آغاز خواهد شد.
در مورد واکسیناسیون HPV در ایران، دکتر رییسی اعلام کردند که هماکنون معاونت بهداشت در حال جمعآوری دادههای جامع و طراحی مطالعهای در مورد هزینه و اثربخشی این واکسن با در نظر گرفتن تمامی سرطانهای مرتبط با ویروس HPV و زگیل تناسلی است. علاوه بر دادههای علمی، نظرات و درخواستهای اجتماعی و انجمنهای علمی نیز در این تصمیمگیری نقش مهمی ایفا میکنند.
تولید داخلی واکسن دو ظرفیتی HPV (شامل زیرگونههای ۱۶ و ۱۸) که عامل بسیاری از سرطانهای مرتبط با این ویروس هستند، موجب پیشگیری از این سرطانها میشود. با این حال، این واکسن در برابر ژنوتیپهای ۶ و ۱۱ که علت اصلی زگیل تناسلی هستند، اثربخشی لازم را ندارد.