بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از رشد قابل توجه ۳۲.۹ درصدی پرداخت تسهیلات بانکی در سال ۱۴۰۳ خبر داد. بر اساس گزارش این بانک، شبکه بانکی کشور طی سال گذشته مبلغ ۷ هزار و ۶۶۴ همت (هزار میلیارد تومان) تسهیلات به بخشهای مختلف اقتصادی پرداخت کرده است، در حالی که این رقم در دوره مشابه سال قبل ۵ هزار و ۷۶۷.۵ همت بوده است.
از کل تسهیلات پرداختی در سال ۱۴۰۳، مبلغ ۵ هزار و ۹۶۵.۸ همت، معادل ۷۷.۸ درصد، به صاحبان کسب و کار (شامل اشخاص حقوقی و غیرحقوقی) اختصاص یافته است. در مقابل، سهم مصرفکنندگان نهایی (خانوار) از این تسهیلات، مبلغ ۱ هزار و ۶۹۸.۴ همت، معادل ۲۲.۲ درصد کل تسهیلات پرداختی بوده است. با احتساب تسهیلات پرداختی در قالب کارتهای اعتباری که به بخش خانوار تعلق میگیرد، سهم این بخش به ۲۳.۲ درصد افزایش مییابد.
بررسی اهداف دریافت تسهیلات در بخشهای مختلف اقتصادی نشان میدهد که مبلغ ۴ هزار و ۶۵۲.۳ همت، معادل ۷۸ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار، به منظور تامین سرمایه در گردش بنگاهها بوده است. در بخش خانوار نیز، مبلغ ۶۱۹.۹ همت به صورت تسهیلات قرضالحسنه ضروری پرداخت شده که ۳۶.۵ درصد از کل تسهیلات پرداختی به این بخش را شامل میشود.
در میان بخشهای اقتصادی، صنعت و معدن بیشترین سهم را در دریافت تسهیلات سرمایه در گردش داشته است. مبلغ ۲ هزار و ۴۴۰.۱ همت تسهیلات به این بخش اختصاص یافته که ۴۳.۹ درصد از کل منابع تخصیص یافته به سرمایه در گردش تمامی بخشهای اقتصادی را تشکیل میدهد. همچنین، ۸۵ درصد از کل تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن (معادل ۲ هزار و ۴۴۰.۱ همت از ۲ هزار و ۸۷۰.۵ همت) به تامین سرمایه در گردش اختصاص یافته که نشاندهنده اولویتدهی بانکها به تامین منابع مالی این بخش در سال ۱۴۰۳ است.
در بخش تسهیلات خرد (مبالغ کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان)، مبلغ ۱ هزار و ۷۲۲.۳ همت، معادل ۲۲.۵ درصد کل تسهیلات پرداختی، به این صورت اعطا شده است. با احتساب مبلغ ۱۰۴.۵ همت تسهیلات پرداختی در قالب کارتهای اعتباری، کل تسهیلات خرد پرداختی به ۱ هزار و ۸۲۶.۹ همت، معادل ۲۳.۵ درصد کل تسهیلات پرداختی، میرسد.
بانک مرکزی در گزارش خود ضمن اشاره به رشد قابل توجه پرداخت تسهیلات، بر لزوم توجه به ملاحظات مربوط به کنترل تورم و مراقبت از پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد تاکید کرده است. بر این اساس، این بانک بر ضرورت افزایش توان مالی بانکها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه، کاهش تسهیلات غیرجاری، افزایش بهرهوری در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانکها و تشویق بنگاههای تولیدی به استفاده از بازار سرمایه برای تامین مالی طرحهای توسعهای تاکید کرده است.