بازارهای سهام جهانی، به ویژه در آمریکا، در پی اعلام تعرفههای جدید از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، شاهد ریزش شدیدی بودند. ارزش بازار شرکتهای شاخص «اس اند پی ۵۰۰» در دو روز گذشته، حدود ۵ هزار میلیارد دلار کاهش یافته است. این ریزش، حتی از سقوط ۳.۳ هزار میلیارد دلاری این شاخص در مارس سال ۲۰۲۰، در اوج همهگیری کرونا، نیز فراتر رفته است.
این سقوط، نگرانیها در مورد وقوع یک جنگ تجاری جهانی و احتمال رکود اقتصادی را افزایش داده است. چین در واکنش به تعرفههای ترامپ، اعلام کرده است که عوارض اضافی ۳۴ درصدی را بر کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد. این اقدام، نگرانی سرمایهگذاران را در مورد احتمال وقوع یک جنگ تجاری جهانی و رکود اقتصادی را تشدید کرده است.

ترامپ تعرفههای ۱۰ درصدی بر اکثر کالاهای وارداتی به آمریکا و عوارض بسیار بالاتری بر دهها کشور وضع کرده است. این اقدام، شدیدترین موانع تجاری در بیش از ۱۰۰ سال گذشته را ایجاد کرده است.
شاخص نزدک، که بیشتر شامل شرکتهای فناوری است، ۲۲.۷ درصد از رکورد ۱۶ دسامبر خود سقوط کرده است. سرمایهگذاران به دلیل نگرانیهای تعرفهای، داراییهای پرریسک را رها کردهاند. شاخصهای داوجونز و استاکس ۶۰۰ نیز وارد محدوده اصلاحی شدهاند.
سه شاخص اصلی سهام آمریکا، بزرگترین ریزش هفتگی خود از مارس سال ۲۰۲۰ را تجربه کردند. شاخص نوسان Cboe نیز به بالاترین حد خود از آوریل سال ۲۰۲۰ رسیده است. شرکتهایی که به چین وابستگی بیشتری دارند، بیشترین کاهش را داشتهاند. سهام اپل، ۷.۳ درصد سقوط کرده است. شاخص شرکتهای تراشهسازی، ۷.۶ درصد ریزش کرده است. سهام بانک و انرژی نیز به دلیل نگرانیهای رکود، کاهش یافته است.
شاخص داوجونز اینداستریال اوریج، ۵.۵۰ درصد سقوط کرد و به ۳۸۳۱۴.۸۶ واحد رسید. این شاخص، بیش از ۱۰ درصد نسبت به رکورد ثبت شده در چهارم دسامبر سقوط کرده و وارد محدوده اصلاحی شده است. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» نیز ۵.۹۷ درصد کاهش یافت و به ۵۰۷۴.۰۸ واحد رسید. شاخص نزدک کامپوزیت نیز ۵.۸۲ درصد کاهش یافت و به ۱۵۵۸۷.۷۹ واحد رسید.
شاخص استاکس اروپا، ۵.۱ درصد کاهش یافت که بزرگترین افت روزانه این شاخص از زمان ریزش شدید در دوران کرونا بود. این شاخص حدود ۱۲ درصد از رکورد بالایی که در سوم مارس ثبت کرده بود، ریزش کرده و وارد محدوده اصلاحی شده است.
پس از سالها ورود جریانهای عظیم سرمایه به بازار سهام و اقتصاد پررونق آمریکا، سرمایهگذاران اکنون درگیر این هستند که پول نقد خود را کجا بگذارند. این دغدغه، به هجوم قدرتمند به سمت بازارهای اوراق قرضه دولتی کمک کرده و بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا با ۱۲.۲ واحد کاهش، به ۳.۹۳۳ درصد رسیده است.