دانشمندان در مطالعه اخیر خود با استفاده از دادههای ماموریتهای مختلف فضایی، به کشف ساختارهای مرموز و فعالیتهای درونی سیاره مریخ دست یافتهاند. این کشفیات با تحلیل نقشههای گرانشی جدید مریخ و دادههای ماموریت اینسایت ناسا صورت گرفته است.
یکی از مهمترین یافتههای این مطالعه، وجود ساختارهای متراکم و بزرگ در زیر سطح مریخ، به ویژه در زیر دشتهای قطب شمال است. این ساختارها که احتمالاً بقایای دریاهای باستانی مریخ هستند، بسیار متراکمتر از محیط اطراف خود بوده و منشأ آنها میتواند آتشفشانی یا برخوردی باشد.
همچنین، دانشمندان با بررسی منطقه آتشفشانی تارسیس، که بزرگترین آتشفشان منظومه شمسی (المپوس مونز) در آن قرار دارد، به نتایج جالبی دست یافتهاند. بر خلاف انتظار، منطقه تارسیس به جای فرو رفتن در سطح مریخ، برعکس، به سمت بالا برآمده است. این پدیده نشان میدهد که نیروهای قدرتمندی از درون سیاره، این منطقه را به سمت بالا میرانند.
محققان با بررسی دادهها به این نتیجه رسیدهاند که یک ستون گوشته عظیم در زیر منطقه تارسیس وجود دارد که به سمت بالا حرکت کرده و از فشار رو به پایین ناشی از وزن این منطقه آتشفشانی عظیم، جلوگیری میکند. این ستون گوشتهای میتواند در آینده به تشکیل آتشفشانهای جدید در این منطقه منجر شود.
این کشفیات نشان میدهد که مریخ، برخلاف تصور قبلی، سیارهای پویا و فعال است و فرآیندهای درونی آن همچنان بر شکلگیری سطح آن تأثیر میگذارند.
برای درک بهتر این پدیدهها و کشف اسرار پنهان در زیر سطح مریخ، دانشمندان پیشنهاد دادهاند که ماموریتهای فضایی جدیدی با هدف مطالعه دقیقتر میدان گرانشی مریخ انجام شود. ماموریت پیشنهادی MaQuIs با استفاده از دو ماهواره میتواند به جمعآوری دادههای دقیقتر و با وضوح بالاتر از میدان گرانشی مریخ بپردازد و به این ترتیب به دانشمندان کمک کند تا به پرسشهای اساسی درباره ساختار درونی و تاریخچه تکاملی این سیاره پاسخ دهند.
به طور کلی، این کشفیات جدید، دیدگاه ما را نسبت به سیاره مریخ تغییر داده و نشان میدهد که این سیاره همچنان اسرار بسیاری برای کشف دارد. با انجام تحقیقات بیشتر و استفاده از فناوریهای پیشرفته، میتوانیم به درک بهتری از این سیاره همسایه زمین دست پیدا کنیم.
با احترام ، مجله خبری صبح آنلاین