مجله خبری صبح آنلاین

جدیدترین اخبار ایران و جهان

اخبار سلامت

تحولی در درمان اوتیسم؛ کاهش چشمگیر علائم با «پیوند میکروبی روده»

نتایج یک پژوهش دو ساله که نخستین کارآزمایی بالینی در زمینه استفاده از پیوند مدفوع برای درمان اوتیسم به شمار می‌رود، نشان می‌دهد این روش درمانی می‌تواند علائم این اختلال رشدی عصبی را تا ۴۵ درصد کاهش دهد.

تحقیقات علمی همچنان به کشف ارتباطات پیچیده میان میکروبیوم روده و جنبه‌های مختلف سلامت انسان، از افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) گرفته تا بیماری‌های خودایمنی، ادامه دارد. در این میان، ارتباط نوظهوری نیز میان سلامت روده و اوتیسم در حال آشکار شدن است.

مطالعات جدید و امیدوارکننده که اکنون به مرحله آزمایش‌های انسانی فاز ۳ رسیده است، حاکی از آن است که افزایش تنوع میکروبی از طریق پیوند مدفوع می‌تواند به طور قابل توجهی علائم اوتیسم را در بلندمدت بهبود بخشد.

بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده، از هر ۵۹ کودک متولد شده در این کشور، یک نفر به اوتیسم مبتلا است و متاسفانه، مشکلات مزمن گوارشی برای بسیاری از این افراد یک واقعیت تلخ به شمار می‌رود.

به گفته دانشمندان دانشگاه ایالتی آریزونا (ASU)، نهادی که این مطالعه را به انجام رسانده، حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از افراد مبتلا به اوتیسم، مشکلات جدی روده‌ای مانند یبوست، اسهال و درد معده را تجربه می‌کنند.

رزا کراجمالنیک-براون از دانشگاه ایالتی آریزونا در مراحل اولیه این پژوهش در سال ۲۰۱۹ اظهار داشت: بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم، مشکلات گوارشی دارند و برخی مطالعات، از جمله تحقیق ما، نشان داده‌اند که این کودکان علائم مرتبط با اوتیسم شدیدتری نیز دارند. در بسیاری از موارد، با درمان این مشکلات گوارشی، رفتار آن‌ها بهبود می‌یابد.

یک مطالعه مهم در سال ۲۰۱۹ که بر مبنای تحقیقات پیشین در سال ۲۰۱۷ انجام شد، نشان داد که معرفی باکتری‌های جدید از طریق پیوند مدفوع در ۱۸ کودک مبتلا به اوتیسم، منجر به بهبود چشمگیری در رفتار آن‌ها شده است. این بهبود از طریق پرسشنامه‌های ارزیابی مهارت‌های اجتماعی، بیش‌فعالی، ارتباط و سایر عوامل مورد سنجش قرار گرفت.

این پیشرفت‌ها به مدت ۸ هفته پایدار ماندند که به خودی خود یک نتیجه قابل توجه است. با این حال، محققان دانشگاه ایالتی آریزونا سپس به بررسی اثرات بلندمدت این درمان پرداختند. این درمان شامل پاکسازی روده و پیوند روزانه میکروبیوتای مدفوع در یک دوره ۷ تا ۸ هفته‌ای بود.

پیش از آغاز درمان، تمامی کودکان شرکت‌کننده در این مطالعه، تنوع بسیار کمتری از میکروب‌های روده در مقایسه با کودکان غیرمبتلا به اوتیسم داشتند.

کراجمالنیک-براون در سال ۲۰۱۹ گفت: کودکان مبتلا به اوتیسم فاقد باکتری‌های مفید مهم هستند و در مقایسه با کودکان در حال رشد، گزینه‌های کمتری در فهرست عملکردهای حیاتی باکتریایی که باکتری‌ها به روده ارائه می‌دهند، دارند.

محققان دو سال پس از اتمام درمان دریافتند که نه تنها مزایای این روش درمانی حفظ شده است، بلکه به نظر می‌رسد به مرور زمان بهبود نیز یافته است.

مشاهدات پزشکان در طول ۸ هفته نخست نشان داد که علائم روانپزشکی اوتیسم در بیماران تا ۲۴ درصد کاهش یافته است. اما دو سال بعد، این علائم تقریباً به نصف کاهش یافت و یک ارزیاب متخصص، کاهش ۴۵ درصدی علائم اوتیسم را در مقایسه با وضعیت اولیه مشاهده کرد.

پیش از این مطالعه، ۸۳ درصد از شرکت‌کنندگان دارای تشخیص “اوتیسم شدید” بودند. دو سال بعد، تنها ۱۷ درصد با برچسب شدید، ۳۹ درصد به عنوان اوتیسم خفیف یا متوسط طبقه‌بندی شدند و به طرز شگفت‌انگیزی، ۴۴ درصد زیر حد خفیف قرار گرفتند.

کراجمالنیک-براون در سال ۲۰۱۹ اظهار داشت: ما در حال یافتن یک ارتباط بسیار قوی بین میکروب‌هایی هستیم که در روده ما زندگی می‌کنند و سیگنال‌هایی که به مغز ارسال می‌شوند.

گام‌های بعدی این پژوهش شامل یک کارآزمایی بالینی بزرگ‌تر و کنترل‌شده با دارونما بود که به منظور تایید نتایج و کسب تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای این روش درمانی طراحی شده است.

کراجمالنیک-براون و همکارانش در اوایل سال ۲۰۲۲ یک فرمول باکتریایی خاص را به ثبت رساندند و یک شرکت تجاری به نام “Gut-Brain Axis Therapeutics” را تاسیس کردند. این درمان که “درمان پیوند میکروبیوتا” (MTT) نامیده می‌شود، طی سال‌های بعد از طریق فاز ۲ کارآزمایی کنترل‌شده با دارونما مورد بررسی قرار گرفت و داده‌های اولیه آن بسیار امیدوارکننده بوده است.

محققان توضیح می‌دهند: مطالعه فاز ۲ ما بر روی بزرگسالان مبتلا به اوتیسم نشان داد که گروه درمان در نتیجه اولیه (علائم اوتیسم) و در یک پیامد ثانویه (سابقه مدفوع روزانه) بهبود بیشتری نسبت به گروه دارونما نشان داد. ارزیابی‌های مبتنی بر گزارش‌های والدین حاکی از آن بود که گروه درمان در پایان فاز ۲ در مقایسه با گروه دارونما در فاز ۱ در تقریباً تمامی علائم، بهبودهای آماری معناداری را تجربه کردند. همچنین، بهبودهای قابل توجهی در موارد عصبانیت، تحریک‌پذیری، رفتارهای تکراری و پافشاری مشاهده شد.

اکنون این تیم تحقیقاتی در تلاش برای جمع‌آوری بودجه به منظور انجام آزمایش‌های فاز ۳ در مقیاس بزرگ است که برای تایید نهایی FDA ضروری است.

نتایج این مطالعه مهم در مجله معتبر Scientific Reports منتشر شده است.

اخبار معتبر ایران و جهان را در صبح آنلاین بخوانید

LEAVE A RESPONSE

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *