گزارش مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی حاکی از افزایش دمای کشور در هفته آینده به میزان تقریبی یک درجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال است. این در حالی است که کمبود بارندگی در هفته جاری و هفته آتی پیشبینی میشود.
آقای تعزیفی، رئیس مرکز مذکور، در خصوص تغییرات دمایی اعلام کرد که عبور موجی از عرضهای شمالی در روز پنجشنبه، نهم آذرماه، تغییرات جزئی دمایی، به ویژه در بیشینه دما، ایجاد خواهد کرد. پایین آمدن اندکی دما در روزهای جمعه و شنبه پیشبینی میشود. در مجموع، هوای روزهای آتی، نسبتاً معتدل خواهد بود.
بر اساس پیشبینیها، دمای نیمه شرقی کشور، شامل استانهای خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، سمنان و سیستان و بلوچستان، بین 2 تا 4 درجه سانتیگراد افزایش مییابد. مناطق غربی کشور نیز شاهد افزایش یک تا دو درجهای دما خواهند بود.
میانگین دمای کشور در هفته جاری، از غرب تا مرکز، بین نرمال تا 2 درجه زیر نرمال پیشبینی شده است. کمبود بارش در سراسر کشور در هفته جاری و آتی قابل توجه خواهد بود.
در مناطق غربی کشور، دمای هوا در حال حاضر در محدوده نرمال قرار دارد، اما در نیمه شرقی، به ویژه در استانهای خراسان، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، دمای هوا 1 تا 3 درجه سردتر از حد نرمال است و در برخی نقاط غرب خراسان رضوی، حتی تا 6 درجه سانتیگراد کاهش دما مشاهده میشود.
تحلیل بارش و دما از ابتدای سال آبی تاکنون
میانگین بارندگی از ابتدای سال آبی جاری تا چهارم آذرماه، حدود 33 میلیمتر بوده است که نسبت به میانگین بلندمدت 53 میلیمتر، 36 درصد کاهش نشان میدهد. این میزان بارندگی تقریباً مشابه سال گذشته است.
به جز خراسان شمالی و مازندران، سایر استانها بارندگی ضعیفی را تجربه کردهاند. مازندران با 266 میلیمتر بارندگی، حدود 57 میلیمتر بیشتر از میانگین بلندمدت خود بارندگی داشته است. استانهایی مانند آذربایجان شرقی، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و تهران، با کاهش قابل توجه بارندگی نسبت به نرمال مواجه بودهاند.
از ابتدای پاییز، میانگین دمای کشور 1.4 درجه سانتیگراد گرمتر از حد معمول بوده است. میانگین دمای آذرماه تاکنون 9.9 درجه سانتیگراد ثبت شده که 0.8 درجه بالاتر از نرمال است. اگرچه میانگین دمای هفت روز منتهی به چهارم آذرماه، یک درجه بالاتر از نرمال بوده است، اما این میانگین، نماینده وضعیت دو یا سه روز اخیر نیست، زیرا در روزهای اخیر، به ویژه در عرضهای شمالی، دماهای سردتر از حد معمول ثبت شده است.
به عنوان مثال، کمینه دمای تهران در ششم آذرماه به -3 درجه سانتیگراد رسید و پیشبینی میشود کمینه دما در روزهای آینده بین صفر تا 2 درجه سانتیگراد و بیشینه دما حدود 10 درجه سانتیگراد باشد.
علت اختلاف دمای مناطق مختلف کشور
اختلاف دمای قابل توجه در مناطق مختلف کشور، به دلیل وسعت جغرافیایی و اختلاف ارتفاع است. عرضهای جغرافیایی شمالی و جنوبی کشور اختلاف زیادی دارند و کاهش ارتفاع نیز به گرمتر شدن هوا منجر میشود.
مقایسه دمای امسال با سال گذشته، روشی علمی نیست، چرا که نوسانات دمایی سالانه وجود دارد. سال گذشته، میانگین دمای کشور 2 تا 3 درجه بالاتر از حد نرمال بود.