“`html
کاهش نرخ باروری در ایران، زنگ خطری برای آیندهی کشور به صدا درآورده است. شهلا کاظمیپور، جمعیتشناس برجسته، با اشاره به روند نزولی و شتابگرفتهی کاهش زاد و ولد، از افزایش مرگ و میر ناشی از سالمندی جمعیت خبر میدهد و کاهش روزافزون رشد جمعیت را پیشبینی میکند.
به گفتهی وی، بر اساس پیشبینیها، تا سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت به صفر خواهد رسید و سپس با افزایش مرگ و میر نسبت به تولد، رشد جمعیت منفی خواهد شد. این امر به کاهش سهم جمعیت فعال و افزایش سهم سالمندان منجر میشود. بنابراین، طراحی و اجرای سیاستهای مؤثر برای افزایش نرخ باروری، امری ضروری و نیازمند برنامهریزیهای گسترده است.
کاظمیپور با تاکید بر افزایش چند برابری جمعیت سالمند در آیندهی نزدیک، بر لزوم برنامهریزی برای تامین نیازهای بهداشتی، رفاهی و زیرساختی این گروه جمعیتی از هم اکنون اشاره میکند.
وی با اشاره به چالشهای اجرایی قانون جوانی جمعیت، به کمبود بودجهی همیشگی در برنامهریزیهای کشور اشاره کرده و مشوقهای مالی قانون (مانند وام ازدواج و تشویق به فرزندآوری) را موجب ایجاد دشواری در اجرای آن میداند.
این جمعیتشناس ضمن ارزیابی مثبت محتوای قانون جوانی جمعیت، میگوید اجرای صحیح آن میتواند به افزایش اندک میانگین تعداد فرزندان منجر شود. وی افزایش بودجهی اختصاصیافته به این قانون را مهم دانسته و بر اهمیت توجه به اقدامات فرهنگی و بلندمدت برای رفع نگرانیهای خانوادهها در خصوص فرزندآوری تأکید میکند.
“`