واکنش خودروسازان آمریکایی به توافق تجاری با ژاپن؛ نگرانی از تبعیض در تعرفههای واردات خودرو
در پی مذاکرات تازه پیرامون توافق تجاری آمریکا و ژاپن، نمایندگان بزرگترین خودروسازان دیترویت از جمله جنرال موتورز، فورد و استلانتیس نسبت به کاهش تعرفه واردات خودروهای ژاپنی ابراز نگرانی کردهاند. بر اساس گزارشها، در این توافق پیشنهادی، تعرفه واردات از ژاپن به ۱۵ درصد کاهش خواهد یافت، در حالی که تعرفه فعلی ۲۵ درصدی برای خودروهای وارداتی از کانادا و مکزیک حفظ میشود.
مت بلانت، رئیس شورای سیاستگذاری خودروسازی آمریکا، با انتقاد از این روند گفت: «هر توافقی که برای خودروهای ژاپنی با کمترین میزان قطعات آمریکایی تعرفه پایینتری در نظر بگیرد، در مقایسه با خودروهایی که در آمریکای شمالی با قطعات داخلی تولید میشوند، به صنعت خودروسازی و کارگران آمریکایی آسیب خواهد زد.»
در همین حال، سخنگوی کاخ سفید، کوش دسای، از توافق تجاری با ژاپن دفاع کرد و آن را پایانبخش موانع ناعادلانه علیه خودروهای آمریکایی در بازار ژاپن خواند و دستاوردی تاریخی برای صنعت خودرو آمریکا دانست.
بر اساس آمار منتشرشده، جنرال موتورز اعلام کرده است که در سهماهه دوم سال، بهدلیل تأثیر مستقیم تعرفهها، متحمل ضرری بالغ بر ۱.۱ میلیارد دلار شده و انتظار میرود این زیان در فصل سوم افزایش یابد. استلانتیس نیز از زیان ۳۰۰ میلیون یورویی ناشی از تعرفههای تجاری در سال جاری خبر داده و تأکید کرده کاهش فروش و تولید بهطور مستقیم تحت تأثیر این سیاستها بوده است.
انجمن خودروسازان آمریکا (AAPC) همچنین به توافق تجاری جدید میان آمریکا و بریتانیا اعتراض کرده و اعلام کرده است که سهمیه واردات سالانه ۱۰۰ هزار خودرو با تعرفه ۱۰ درصدی میتواند فشار مضاعفی بر صنعت داخلی آمریکا وارد کند.
طبق گزارش رویترز، دولت ترامپ در آوریل گذشته، با اصلاح برخی تعرفهها بر قطعات خودرو تلاش کرد تا اثرات منفی تعرفههای وارداتی را تعدیل کند، با این حال، تعرفه ۲۵ درصدی بر خودروهای کامل وارداتی همچنان حفظ شده است. او همچنین معافیتهایی را برای قطعات تولیدشده در منطقه آمریکا، مکزیک و کانادا که با قواعد توافق تجاری USMCA همخوانی دارند، تمدید کرده است.