اعلام رتبهبندی برترین دانشگاههای آسیا در سال ۲۰۲۵ و پیشتازی چین و حضور دانشگاههای ایرانی
موسسه معتبر Times Higher Education (THE) جدیدترین فهرست رتبهبندی دانشگاههای قاره آسیا برای سال ۲۰۲۵ را منتشر کرد. این رتبهبندی، ارزیابی دقیق و جامعی از سطح برتری علمی در سراسر این قاره پهناور ارائه میدهد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی THE، در ویرایش امسال، عملکرد ۸۵۳ دانشگاه از ۳۵ کشور و منطقه آسیایی بر مبنای شاخصهای کلیدی نظیر کیفیت آموزش، دستاوردهای پژوهشی، میزان انتقال دانش و وجهه بینالمللی مورد سنجش قرار گرفته است. در صدر این فهرست، دو دانشگاه برجسته چینی، چینهوا و پکینگ، به ترتیب جایگاههای اول و دوم را به خود اختصاص دادهاند.
چین با حفظ اقتدار خود در عرصه آموزش عالی آسیا، نه تنها دو رتبه نخست را از آن خود کرده، بلکه پنج دانشگاه این کشور در جمع ده دانشگاه برتر قاره قرار گرفتهاند. در کنار چین، کشورهایی نظیر سنگاپور، ژاپن و هنگکنگ نیز عملکرد چشمگیری داشتهاند. برای نخستین بار از سال ۲۰۱۷، تمامی شش دانشگاه هنگکنگ در میان ۵۰ دانشگاه برتر آسیا جای گرفتهاند.
نکته قابل توجه در رتبهبندی امسال، ورود چهار کشور جدید شامل ازبکستان، بحرین، مغولستان و سوریه به این جمع است. در این فضای رقابتی، هند با حضور ۲۰ موسسه در میان ۲۵۰ دانشگاه برتر آسیا، عملکرد قابل توجهی را به ثبت رسانده است که در صدر آنها موسسه علوم هند در بنگلور و دانشگاه شولینی به عنوان برترین دانشگاه خصوصی این کشور قرار دارند.
در خصوص جایگاه دانشگاههای ایرانی در این رتبهبندی، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به ترتیب رتبههای شصت و نهم و هفتادم را کسب کردهاند. دانشگاه علوم و تحقیقات نیز به عنوان دیگر دانشگاه ایرانی حاضر در جمع ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا، در رتبه هفتاد و هفتم قرار گرفته است.
یکی از ویژگیهای برجسته عملکرد دانشگاههای چین در سالهای اخیر، روند صعودی و پایدار پیشرفت آنها بوده است. در حالی که در رتبهبندیهای THE معمولاً شاهد نوسان جایگاه کشورهای مختلف در طول زمان هستیم، این موضوع در مورد چین صدق نمیکند و رشد آنها به صورت مستمر و بدون وقفه ادامه داشته است. رتبهبندی دانشگاههای آسیا در سال ۲۰۲۵ نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در این سال، بیست و پنج موسسه چینی بهترین جایگاه خود را در طول تاریخ این رتبهبندی کسب کردهاند.
موفقیت چشمگیر موسسات آموزش عالی چین در این زمینه، ناشی از مجموعهای از طرحهای موفق دانشگاهی است که در طول سه دهه گذشته، به طور مداوم بودجههای کلان و جهتگیریهای استراتژیک را به گروه رو به رشدی از موسسات نخبه این کشور اختصاص دادهاند.
با توجه به وسعت نظام آموزش عالی و جمعیت جوان هند، این کشور از پتانسیل بالایی برای به چالش کشیدن روند رو به رشد چین در رتبهبندیهای آتی برخوردار است. با این حال، برنامه موسسات برجسته هند که با هدف توسعه دانشگاههای در سطح جهانی طراحی شده بود، از ابتدا با مشکلاتی مواجه شده و آینده آن در هالهای از ابهام قرار دارد. به اعتقاد کارشناسان، اگر هند قصد دارد در مسیر موفقیت چین گام بردارد، باید به طور جدی منابع مالی و استراتژیهای خود را در موسسات برتر داخلی سرمایهگذاری کند.